Master slave

Prinsippet for «master slave robot» kan for eksempel brukes i forbindelse med styring av «armene» på en undervannsrobot. (ROV) En annen anvendelse av dette prinsippet er til små medisinske fjernstyrte roboter som kan brukes inne i kroppen vår.

ROV – Grunnprinsipper.

Nedenunder så finnes en beskrivelse av noen av de prisnipper som gjelder for fjernstyring av en ROV. (Fjernstyrt undervannsfarkost)
(Klikk på bildet for å gjøre det klarere.)

ROV’en inneholder vanligvis sitt eget lokale hydraulikkargregat. ROV’ens systemer har således vanligvis både tilgang til hydraulisk og elektrisk energi.

ROV’en er ustryrt med thrustere som kan kjøre ROV’en rundt alle fire akser, den kan løfter opp og ned, den kan kjøres til høyre og til venstre og den kan dreies rundt sin egen akse. Dette kan ROV operatøren gjøre via joysticks oppe ombord i supplybåten, mens han følger med på en dataskjerm som mottar bilde fra ett eller flere kameraer som er påmontert ROV’en. På denne måten så kan ROV’en manuvreres fram til ønsket posisjon, akkurat som om ROV operatøren selv satt ombord i ROV’en.

Ved hjelp av joystikkene så kan ROV piloten manuvrere ROV’en fram til ønsket posisjon til han kan se det objektet han skal arbeide med på TV monitoren. Når han ser at arbeidsobjektet er der, så kan han ta i bruk robotarmen. Det kan være en eller to av disse. Ved at ROV operatøren beveger master robotarmen, så kan han få repetert de samme bevegelsene nede på ROV’en, slik at de arbeidsoppgaver som skal utføres kan bli utført. Dette skjer ved en spesiell type følgeregulering.

Tidligere så ble mange av disse arbeidsoppgavene utført av dykkere som ble utsatt for store helsemessige belastninger.

I dag så skjer det i større grad at ROV operatøren sitter trygt og godt ombord i en arbeidskontainer på dekket i en supplybåt og fjernstyrer det hele.
For andre bransjer, slik som for eksempel flybransjen så er det en yrkeskategori flyverne som stør for den praktiske bruken, mens en annen yrkeskategori, flymekanikerene tar seg av den tekniske driften. Innefor ROV bransjen så står ROV piloten både for teknisk drift og praktisk bruk av utstyret.

Se video.