Oppsett av nettbutikk

Læringsoppdrag 7 – Oppsett av nettbutikk på egen PC, lokalnett eller på Internett.

  • Hvorfor: En stadig større del av handelen med varer og tjenester skjer via webbutikker der man kan legge ut varer og tjenester for salg. Dette gjelder både i forbindelse med kjøp og salg mellom bedrifter og virksomheter, og ved salg og markedsføring til private sluttbrukere. Her på vår skole så kan vi «supporte» en enkel utprøving av 3 forskjellige webbutikker. Dette er: Prestashop, OpenCart og WooCommerce. Av disse så er kanskje OpenCart den aller enkleste å komme i gang med, hvis man bare skal sette opp en enkel demo.
  • Hvis man har tenkt å gjøre litt mer ut av tingene og å gå litt dypere inn i stoffet, så er kanskje WooCommerce et bedre valg. WooCommerce er kanskje litt mer komplisert å komme i gang med, men den bygger videre på WordPress, med de fordeler som dette kan medføre og det skal i dag være verdens mest brukte programvare for webbutikk. Utviklingen av WooCommerce ble ellers påbegynt i Stavanger, Norge som ekstra funksjoner til en hjemmeside.

Arbeidsbeskrivelse:

Del 1 – Utprøving av nettbutikk på egen PC.

  1. Installer XAMPP servermiljø på egen PC.
  2. Start opp databaseserver og webserver.
  3. Konfigurer Windows brannmur etter behov.
  4. Bestem deg for hvilken webbutikk som du ønsker å prøve ut.
  5. Opprett en database og en database brukerkonto for valgt webbutikk.
  6. Installer webbutikken. Velg mulighet for å installere demovarer.
  7. Som betalingsløsning så velges «Kontant ved levering» eller «Bankoverføring». (Altså en løsning som ikke krever bruk av kredittkort eller lignende tjenester.)
  8. Logg inn som «administrator» i webbutikken din, forsøk å skifte ut «logo», legg inn nye varer og se hvordan dette fungerer.
  9. Forsøk også å opprette en konto som kunde. Logg inn på din egen nettbutikk og test ut med å bestille noen varer fra deg selv.

Del 2 – Utprøving av webbutikk på lokalnett eller Internett.

  1. Etter at du har fått nettbutikken til å kjøre på egen lokal PC, så kan det jo være aktuelt å forsøke å sette opp en tilsvarende nettbutikk på skolens nettverk eller på Internett.
  2. Hvis du skal sette opp en nettbutikk som også andre har tilgang til så vil det jo være veldig viktig at det går tydelig fram om dette bare dreier seg om en «teknisk utprøving» eller det dreier reelt og virkelig salg av varer og/eller tjenester.
  3. Man kunne for eksempel tenke seg at det i forbindelse med etablering av elevbedrift kunne være aktuelt å sette opp en nettbutikk som selger virkelige tjenester og eller virkelige varer. (For eksempel salg av matvarer/kantinedrift, frisørtjenester, blomsterdekoratør, osv.)
  4. Dersom du ønsker å sette opp en nettbutikk som skal være tilgjengelig på skolens nettverk eller på Internett, be om en nærmere arbeidsbeskrivelse av hvordan dette kan gjøres.