Læringsoppdrag 5 – Kommunikasjon mellom flere Raspberry PI og oppsett av Raspberry PI som server i klasserommet.
Litt generell info:
- Raspberry PI er en svært rimelig, og i forhold til størrelsen, en svært kraftig PC med en høy grad av fleksibilitet i sitt anvendelsesområde. Selve PC’ern består kun av et lite printkort til 400,- Kr og utover dette så kan man også kjøpe forskjellige typer ekstrautstyr.
- Det finnes en lang rekke operativsystemer til Raspberry PI, hvor av de fleste er basert på en eller annen tilpasset variant av Linux.
- Raspberry PI kan brukes til å kjøre de fleste typer oppgaver av type desktop og serverprogrammer. Raspberry PI kan også brukes til de fleste oppgaver innenfor datakommunikasjon og det finnes mange forskjellige typer programmeringsspråk til Raspberry PI.
- Ved å ta i bruk kommunikasjons-porter som er satt på ekstra til dette formålet, så kan man også Raspberry PI til styrings og automasjonsoppgaver. Man kan også bruke Raspberry PI til å sette opp en alarmsentral, eller i alle fall en modell av en alarmsentral, eller til å sette opp for eksempel en webserver eller en telefonsentral.
- De praktiske anvendelsesområdene for Raspberry PI er nesten uten grenser, det er sånn sett bare fantasien som setter grenser for hva man kan finne på. Informasjonstavlene her på skolen er for eksempel drevet av hver sin Raspberry PI.
- I dette læringsoppdraget så skal vi sette opp flere stykker Raspberry PI som arbeidsstasjoner og som webservere, og så forsøke å kjøre disse mot et lite kablet lokalnett i klasserommet.
Arbeidsbeskrivelse:
- Monter sammen Raspberry PI og gjør den klar for tilkobling av drivspenning.
- Finn fram til et passende operativsystem og gjør dette klart for installasjon på et micro-sd minnekort.
- Kople til drivspenning, boot opp Raspberry PI og installer operativsystemet.
Kople opp et felles kablet «klasse-lan». Koble opp mot internett via en felles NAT router hvis der kan få til dette. - Konfigurer IP adressene for Raspberry PI først automatisk via en DHCP server og så manuelt slik at dere for eksempel tildeler adresser slik: 10.0.1.11, 10.0.1.12, 10.0.1.14, 10.0.1.14, osv
- Installer VNC server på Raspberry og kontroller at du får til å fjernstyre den fra din PC.
Installer full LAMP stack på Raspberry PI, dvs Apache Webserver med støtte for PHP og MYSql database-server. - Installer WordPress CMS på Raspberry PI server. Kontroller at dette fungerer lokalt på den enkelte Raspberry PI.
- Forsøk så å besøk hverandres webservere på lokalnettet. Dere kan godt koble opp både Raspberry PI servere og egne PC’er på «klassens kablede lokalnett».
- Utarbeid en kortfattet rapport omkring det utførte læringsoppdraget og motta faglærers vurdering.